Innovatieve oplossingen voor toekomstgerichte lakprocessen

Oberboihingen, 30.01.2020 (PresseBox) – Digitalisering, individualisering en klimaatbescherming zijn de belangrijke trends die voor looncoaters en bedrijven met een eigen lakstraat een uitdaging vormen. Met eind december 2019 al ongeveer 500 exposanten biedt de komende PaintExpo van 21 tot 24 april 2020 voor deze uitdagingen een ongeëvenaard scala aan oplossingen. Het portfolio van ’s werelds grootste vakbeurs voor industriële laktechniek omvat de gehele procesketen in natte lakken en UV-lakken, alsmede poedercoating en coil coating.
Kwaliteit, productiviteit en duurzaamheid verhogen, efficiëntie verbeteren en zeer flexibel reageren op verschillende batchgroottes en ontwerpeisen. Dat zijn de uitdagingen waarvoor aanbieders van laktechniek uit de automobiel-, investerings- en consumptiegoederenindustrie en alle andere industriële sectoren en architecturale toepassingen staan. Daarbij maakt het niet uit of het gaat om het lakken of coaten van onderdelen van metalen, kunststoffen, hout en materialen op houtbasis, glas, composieten of andere materialen.
Als ’s werelds enige informatie- en inkoopplatform voor industriële laktechniek bestrijkt de PaintExpo dit volledige spectrum van toepassingen en taken. Dit wordt bevestigd door een blik op de lijst van exposanten voor de wereldwijd toonaangevende vakbeurs. Voor de 8e editie van 21 tot 24 april 2020 hebben eind december al zo’n 500 bedrijven uit 26 landen een stand geboekt. Met ongeveer 16.000 vierkante meter netto expositieruimte beslaan ze nu al meer dan de totale expositieruimte van het evenement in 2018. De wereldwijde spelers in de branche zijn daarbij net zo vertegenwoordigd als innovatieve middelgrote en kleinere bedrijven. „Looncoaters en bezoekers van bedrijven met een eigen lakstraat kunnen zich zo uitgebreid informeren over de nieuwste ontwikkelingen en trends op alle gebieden van de industriële laktechniek“, legt Jürgen Haußmann, directeur van de organisator FairFair GmbH, uit.
Focus op automatisering en digitalisering
„Oplossingen voor automatisering en digitalisering van lakprocessen staan natuurlijk ook centraal op de komende PaintExpo. Daarbij gaat het intussen niet meer alleen om het automatiseren van afzonderlijke lakstappen, maar om het verbinden van de volledige procesketen“, aldus Jürgen Haußmann. Er worden onder andere meerassige robots gepresenteerd die speciaal zijn ontworpen voor de coatingindustrie en robotlakcellen voor natlakken en poedercoaten. Ze combineren de hoge kwaliteit en reproduceerbaarheid van robotlakken met een flexibele en voordelige oplossing die ook middelgrote en kleinere bedrijven in staat stelt om robotgeautomatiseerd te lakken. Naast programma’s voor handmatig teachen zijn er nu ook efficiënte oplossingen voor offline programmeren beschikbaar voor het programmeren van de bewegingspatronen van de robot. De vereiste applicatietechniek wordt daarbij aangepast aan het betreffende project. Nieuwe pistoolbesturingen zorgen daarbij voor een zeer nauwkeurige applicatie. Alle lakparameters zijn gemakkelijk toegankelijk en kunnen met hoge precisie worden ingesteld – in sommige gevallen vanaf een smartphone of tablet. Dit helpt ook om het materiaalverbruik en dus de bedrijfskosten te verminderen. Ook bereiding en transport van de verf en dosering en wisseling van de verf zijn processen die door nieuwe ontwikkelingen effectief kunnen worden geautomatiseerd en materiaalefficiënter kunnen worden ingericht. De exposanten van de PaintExpo presenteren eveneens innovatieve oplossingen voor integratie van een geautomatiseerde monitoring van procesparameters zoals lakhoeveelheid, temperatuur, proceslucht en sproeistraalbewaking en voor het loggen en evalueren van deze gegevens. Al deze oplossingen stellen de exploitant van de installatie in staat om de processen in zijn MES-systemen te integreren. Ook systemen voor de kwaliteitscontrole van het gecoate oppervlak kunnen in het proces worden opgenomen. Als er een fout wordt ontdekt, maakt een andere nieuwe ontwikkeling het mogelijk deze te elimineren door middel van geautomatiseerd slijpen en polijsten.
Individualisering met verminderde of geen overspray
Door de trend naar meer individualisering wordt steeds meer om meerkleurige coatings gevraagd. Het doel daarbij is om te kunnen coaten zonder maskering of met een aanzienlijk verminderde maskering en verminderde overspray. Naast nieuwe ontwikkelingen voor snellere en eenvoudigere maskering, levert het gebruik van elektrostatische applicatiesystemen, die op zich minder overspray veroorzaken, hier een bijdrage. Volledig zonder overspray werkt een nieuwe applicatieoplossing, die inmiddels in serie gebruikt wordt bij het tweekleurig lakken van voertuigdaken.
Het complete spectrum van de PaintExpo omvat installaties voor coating in natte, poeder-, UV-, dompel- en coil-processen, lakken voor alle processen, applicatiesystemen, spuitpistolen en verstuivers, automatiserings- en transporttechniek, reiniging en voorbehandeling, drogen en uitharden, milieutechniek, persluchttechniek, luchttoevoer en afvoerluchtreiniging, waterbehandeling, recycling en verwijdering, accessoires, maskering, meet- en testtechniek, kwaliteitsborging, etikettering, verfstrippen, looncoating, diensten en vakliteratuur.
Meer informatie, het volledige portfolio van de beurs en de voorlopige lijst van exposanten vindt u op www.paintexpo.com.

Unternehmen: FairFair GmbH


Den Originalartikel finden Sie auf www.pressebox.de